Kangaspäälliset tuolit eivät ehkä ole ykkösvalinta lapsiperheeseen, mutta meillä on sellaiset - jo yksitoista vuotta. Yhden kerran olen ne päällystänyt pellavakankaalla ja monta kertaa olen suunnitellut tekeväni niihin pestävät irtopäälliset. Toteutus on vain jäänyt aina kesken tai aloittamatta. Virkkausinnostuksessani sain kuningasidean virkata trikookuteesta irtopäälliset ja niin ryntäsin paikalliseen käsityökauppaan trikookudetta ostamaan. Ei ollut ihan sellaista kuin suunnittelin, mutta kartiolla oli kivanväristä kudetta, jota sitten ostin oikein kaksin kappalein.

Ja eikun virkkaamaan. Mutta trikookuteessa oli niin valtava vaihtelu leveydessä, että ei sen virkkaamisesta mitään tullut. Minkähänlaiseen käyttöön tämä on ajateltu?

trikookude3-normal.jpg

No, tästä tympääntyneenä kaivoin esille kaapista harmaan trikookuteen, joka on varsin toisentyyppistä; lähes tasalevyistä ja aikalailla joustamatonta. Virkkasin siitä maton kuistin ovelle.

trikookude2-normal.jpg

Mutten ollut tyytyväinen tähänkään. Matto käpristyi nurkista, eikä tahtonut pysyä paikallaan. Sitten hoksasin kokeilla näiden kuteiden virkkaamista yhdessä, kympin koukulla homma sujui juuri ja juuri, eikä vaaleanpunaisen tirkoon vahvuuden vaihtelu vaikuttanut niin voimakkaasti lopputulokseen. Virkkasin uuden maton, josta tuli ensimmäistä parempi.

trikookude4-normal.jpg

Virkattu edestakaisin kiinteitä silmukoita, ainoastaan toiseen lenkkiin, jolloin saadaan raitaefekti. Tästä tuli hyvä, pysyy paikallaan, eikä käpristele.

Purin ensimmäisen maton ja virkkasin siitä istuinpäällisiä tuoleihin. Tässä vaiheessa olisi pitänyt ymmärtää vaihtaa ohuempaan koukkuun, mutta enhän minä innostuksessani sellaista tullut ajatelleeksi. Istuinpäälliset on ihan toimivat, mutta tuppaavat venymään pituussuunnaassa -tosin saa ne näppärästi vedettyä myös takaisin muotoonsa. Nyt on kolme tuolia päällystetty, vielä olisi kolme jälkellä, mutta täytyy kehitellä uutta trikoota -harmaa kun riitti ainoastaan näihin kolmeen.

trikookude1-normal.jpg

Istuinpäällinen on aloitettu etureunasta virkkaamalla 28 ketjusilmukkaa, jatkettu virkkaamalla edestakaisin kiinteitä silmukoita sopivasti kavennellen reunoissa, jotta päällinen myötäilee tuolin muotoa. Simppeli kuin mikä, ehkä vielä puran ja virkkaan pienemmällä koukulla, jos venyminen ärsyttää liikaa.