Viikoloppu meni nopeasti. Perjantai-iltana iski huono-omatunto. Tännekö minä matkasin puoli Suomea ja jätin kotiväen 'heitteille'?. Onneksi se fiilis ei kestänyt kovin pitkään.

Lauantaina osallistuin kasvivärjäyspajaan. Värjäämistä on tehnyt mieli kokeilla jo pitkään, mutta kasvivärit ovat hieman arveluttaneet. Suomen luonnosta kun on aika hankala saada minun värejä; pinkkiä, violettia, tummaa sinistä. Silti teki mieli kokeilla.

Värjäsimme sipulilla, punapuujauheella ja sinipuulastuilla. Jokainen kurssilainen toi omat villat, joten näimme hyvin miten väri tarttui erilailla eri villoihin. Erot olivat melkoisia. Puretteina käytettiin alunaa (10% lankojen painosta) ja viinikiveä (5% lankojen painosta). Osa langoista esipuretettiin, osa puretettiin väriliemessä.

Pienen vertailumme tuloksena luonnonvalkoinen superwash otti väriä parhaiten. Vitivalkoinen lankavalintani ei ollut hyvä, mutta tulipahan kokeiltua.

Vasemmalla punapuulla värjättyä vitivalkoista Nallea

Oikealla sipulilla värjättyä koirankarvalankaa (1/3 hau, 2/3 bää)

Vasemmalla sinipuussa värjättyä vitivalkoista Nallea

Oikealla sinipuun jälkivärissä lionnutta Nallea.

Ja vielä yhteispotretti. Kahdessa ylimmäisessä kuvassa värit ovat lähinnä todellista.

Mielenkiintoinen kokemus. Pieni kipinä tähänkin aiheeseen syttyi, mutta sen totesin, että tämä on ehdottomasti ulkona tehtävää hommaa. Keittiötäni en suostu sotkemaan. Retriitissä oli toinenkin paja, neuletekniikkaa, mutta siihen en osallistunut.