Miksi sotilaat marssivat epätahtiin siltojen yli? Sopivalla taajuudella (esineen ominaistaajuudella) kun värähtelee, voi isokin rakennus sortua. Vastikään tuli televisiosta ohjelma isoista öljynporauslautoista, joissa resonanssi on jokseenkin isohko ongelma.

Mutta mitä ihmettä resonanssilla on tekemistä neulomisen kanssa?

Kaikki alkoi tästä itsevärjätystä langasta, joka rupesi huutelemaan säärystimiksi.

Alku oli ihan lupaava, värit juoksivat nätisti, laitoin väliin valkoisen raidankin.

Mutta sitten... en ole juurikaan neulonut pätkävärjättyjä lankoja, enkä ole oikein ymmärtänyt laikuttumista -tai paremminkin sen ei -toivottua vaikutusta. Niiden kahden pätkävärjäty langan kanssa joita olen neulonut, olen enemmänkin toivonut pientä laikuttumista.

Kun muutin silmukkamäärää, rupesivat värit laikuttumaan tai paremminkin lammikoitumaan. Kamalan näköinen, välissä oleva valkoinen raita on valkoisesta kerästä. Nyt ymmärrän mistä on kyse. Ja niin meni nilkkaresoriin asti purkuun.

Suunnitelmat uusiksi ja silmukkamäärät alkuperäisen aloituksen mukaiseski, niin johan rupesi toimimaan. Jätin valkoisen raidankin pois, kun se ei tuntunut tarpeelliselta.

Tämä lanka ilmeisesti resonoi silmukkaluvuilla 48 ja 96. 

Jos olisin heti alkuun aloittanut jollakin muulla silmukkamäärällä ja saanut laikuttumista aikaiseksi, en varmaan olisi tullut edes kokeilleeksi muita silmukkamääriä. Ensimmäisessä kuvassa taitavat värit toistua lähinnä oikeaa.

Milläs taajuudella teidän langat resonoi??