Meillä kestoillaan, välillä enemmän, välillä vähemmän. Esikoisen kanssa tutustelin aiheeseen ja täytyy sanoa, että tämän kahdeksan vuoden aikana kestovaippailu on mennyt kovasti eteenpäin ja vaippamerkkejä sekä -kankaita on tullut markkinoille vaikka kuinka paljon. Esikoinen kestoili lähinnä kotona, eikä mitenkään tiukkapipoisesti. Toisen kanssa kestoiltiin päivisin; öisin ja reissussa käytettiin kertiksiä. Kolmas oli täyskestoilija ensimmäiset 10 kk. Tähän nykyiseen asumukseen muuttaessamme kestoilu loppui kokonaan. Hoidossa ei heistä kenelläkään ole ollut kestoja käytössä. Nyt tämä nuorimmainen on jonkinlainen sekakäyttäjä, pääpaino kuitenkin kestoissa.

Suosikkivaippani pienen kanssa on ehdottomasti villahousut ja harso, isommalle sitten vähän enemmän imua. Äitiyspakkauksen flanellivaipat+ kuoret olivat nekin ihan suht toimivat, mutta jäivät ainakin meillä valitettavan äkkiä pieniksi.

Vaippoja tarvitaan yllättävän paljon. Nyt tahtoo olla tilanne se, että välillä on käytettävä kertiksiä, kun harsot loppuvat kesken. Muotoonommeltuja sisävaippojakin voisi ommella, jos vain saisi aikaiseksi. En ole oikein päässyt sinuiksi vaippojen ompeluun, kompastun jo siihen, että kaiken malliset vaipat eivät sovi kaikille. Enkä tiedä mikä olisi hyvä, niin en saa edes kokeiltua... Tyypillistä minua, en saa edes kokeiltua, kun en ole varma onnistuuko. Villahousuvarastoa sen sijaan olen saanut täydennettyä, niin omilla tuotoksilla, kuin lahjapöksyilläkin.

Neuloin nimittäin ne toisetkin hahtuvapökät (kuvassa toiset vasemmalta), sillä ensimmäiset jäivät heti pieniksi. Meidän kotitonttu vain vei ensin 5mm bambusukkikset ja melkein heti perään 5,5mm KnitPron sukkikset. Lopulta neuloin Villapöpät pitkillä pyöröillä ja hyvin onnistui. Toisiin tein sitten jo omat modaukset; pari lyhennettyä kerrosta takapuoleen heti resorin jälkeen ja juuri ennen haarakiilan lisäyksiä. Istuvat paremmin, takapuolen pituus tuppaa usein jäämään lyhyeksi. Ja nyt sain (tai paremminkin vauvamme sai) lahjapöksyt ystävältä (kuvassa kolmannet vasemmalta)

Vasemmalta:

  • Yksisäikseiset villahousut liukuvärjätystä Vironvillasta, ohje Ruskovillalta. Kivat, ohuet pöksyt, jotka kyllä alkavat käydä pieniksi. Olleet käytössä ja edellisellä vaippapöksyllä.
  • Villapöpät Ullan ohjeella mustasta suomenlampaanvillasta. Omat modaukset, loistavat housut.
  • Villapöpät Ullan ohjeella mustasta suomenlampaanvillasta, ystävän neulomat. Vielä testaamatta.
  • Oma malli, yksisäikeinen sinisävyinen vironvilla + jokin 100% villalanka. Malli on hyvä, vielä ovat jokseenkin isot. Housut on neulottu pyörönä (2o,2n), takapuoleen on tehty muotoilut ja jalanreiät tulevat enemmän etupuolelle. Olleet käytössä ja edellisellä vaippapöksyllä.
  • Pirtin kehräämön vihreä liukuvärjätty hahtuva, kaksisäikeisenä neulottu, ohjeena muistaakseni Ottobren pöksyt. Olleet käytössä ja edellisellä vaippapöksyllä.


Neulotut villahousut pesaisen kevyesti villanpesuaineella ja liotan lanoliinissa. Laitan lanoliinia suurinpiirtein ohjeen mukaisesti ja annan housujen lillua siinä yleensä yön yli. Tasokuivaus pyyhkeen päällä ja käyttöön. Käytön jälkeen kosteat villahousut saavat tuulettua kuiviksi ennen seuraavaa käyttöä. Siksi housuja on hyvä olla useammat. Kakkatahrat pesen marseillesaippualla ja aika-ajoin koko housut villanpesuaineella. Kokopesun jälkeen lanoliinikylvetys. Näin meillä, tapoja on toki monia.