Jotta minä muistaisin jotakin tästä kesästä vielä myöhemminkin, niin kirjailen pieniä asioita ylös. Luvassa ei siis ole käsitöitä.

Se pieni ihminen syntyi kesän aluksi. Sillä isoimmalla pienellä oli ihka ensimmäinen kesäloma koulusta. Keskimmäisillä loppui päivähoito tältä erää. Ukkokullan kesäloma on muistuttanut lähinnä työleiriä. Loma oli sinällään varsin pitkä, mutta ei siinä lepäillä ehditty. Onneksi lapset ovat saaneet kuitenkin viettää mukavan loman ihanien isovanhempien ja tätien sekä enon ansiosta.

Seuraavat asiat eivät ole kronologisessa järjestyksessä, eivät sisällä kaikkea asiaankuuluvaa, eivätkä kerro koko lomaa, vaan ovat pieniä paloja omaksi ja muiden iloksi.

Juhannus

Pojat saivat viettää Juhannuksen ämmin ja äijän mökillä. Onkimista, uimista, soutelua, saunomista... oikeaa mökkielämää.

Toisella mökillä

Mummun ja vaarin mökillä vierähti myös pari yötä, samoissa tunnelmissa.

Isomummun luona

Isot pojat lähtivät mummun ja vaarin mukana isomummun luokse edeltä. Kahden yön päästä minä ja nuorimmainen seurasimme junalla. Seuraavana iltana saapui iskäkin. Ohjelmassa oli leikkimökin maalausta. Aika kului mukavasti ja isommille löytyi naapuista leikkikaverikin.

Ranualla

Mummu ja täti käyttivät isompia poikia Ranualla. Eläinten lisäksi siellä on todella mahtava leikkipuisto. Matkalla vierähti koko päivä ja mukavaa oli ollut, valokuvaustakin pojat olivat pääseet harjoittelemaan (milläs muulla kuin järjestelmäkameralla... helpommastakin voisi aloittaa). Kuvan on ottanut keskimmäinen.

Herra kolmevee

Niitä synttäreitä odotettiin monta kuukautta. Useampaan otteeseen oli päiväkodin väki saanut kutsun tulla synttäreille. Jos pikkuherraa kielsi jostakin asiasta tuli heti kielto synttäreille. Sopuun päästyä sai luvan sittenkin tulla. Mukavat juhlat, toiset pihasellaiset.

 

Uusi pyörä

Se luvattiin jo synttärilahjaksi, mutta ostohetki sovittiin lähemmäs koulun alkua. Sitä on pesty ja siitä on pidetty huolta. Onneksi eskarilainen on ihan yhtä ylpeä omasta uudesta pyörästään -velipojalta peritystä.

Yhdessäoloa

Sitä on harjoiteltu, on hoidettu vauvaa ja haettu rajoja. Mukavaa on olla ihan vain omalla porukalla. Aika vain menee niin nopeasti. Kuva on ankean värinen, tunnelma kuitenkin kaikkea muuta.

**

Paljon muutakin mukavaa tapahtui; kummatkin etelän tädit vierailivat, kaksi vanhinta pääsivät vauhtipuistoon ja yökyläilivät enon ja pohjoisen tädin luona. On uitu ja ongittu, jututettu vieraita ja vähän tutumpiakin.

En edes yritä kuvata tähän sitä mitä tapahtui kaiken tämän taustalla, siellä meidän työleirillä. Sen parissa on vierähtänyt paitsi ukkokullan, myös isovanhempien aikaa tovi jos toinenkin. Suunnattoman kiitollisia olemme kaikesta saamastamme avusta, toivottavasti voimme jonakin päivänä edes osan siitä avusta antaa myös takaisinpäin.