Ei lue ei. Paitsi, että nyt on joutunut nöyrtymään ja lukemaan. Uudet kodinkoneet ovat pakottaneet insinöörinkin tarttumaan oppaisiin.

Kuinka monta diplomi-insinööriä tarvitaan asettamaan uunin kello oikeaan? Kolme. Yksi säätää kellonajaksi 0:00 ja ajastukselle tämänhetkisen kellonajan, toinen seuraa vierestä, kunnes kolmas kaivaa oppaasta ohjeen ja säätää kellon oikeaan.

Leivinuunille ei puolestaan ole ohjeita, niitä on opiskeltu perinteiseen malliin yrityksen ja erehdyksen kautta. Onneksi erehdyksiä ei ole juurikaan tullut. Lämpömittarin (arinalle laitettavan) hommasin jouluksi, sitä ennen ehdittiin paistaa pari kertaa poronlihaa uunissa. Ajattelin kirjailla tänne jonkinlaista leivinuunin päiväkirjaakin, jotta ensi joulunakin muistettaisiin, että miten se kinkku oikein paistettiinkaan.

Laatikot (maksa&lanttu) onnistuivat loistavasti. Kinkku (10,4 kg) laitettiin uuniin iltayhdeksältä, lämpöä uunissa reipas 150, kinkku kutakuinkin huoneenlämpöinen. Aamulla kinkku uunista yhdeksältä, kinkun lämpötila 77, uunissa vielä 110. Kinkku paistettiin Ikean peltivuoassa ja peitettiin foliolla. Joskus ollaan paistettu pussissa, mutta tällälailla tulee mielestämme parempi. Nestettä oli lähtenyt paljon, vuoka oli käytännössä täysi.

Leivoin myös joululimppua, ensimmäistä kertaa elämässäni. Sain tädiltäni ohjeen, jonka mukaan ruisjauhon annettiin käydä kotikaljassa ensin yön yli. Tein puolikkaan taikinan ja jouduin tekemään taikinan vähän mututuntumalla, kun ei vaa'asta ollut muuton jälkeen tietoakaan. Taikina joutui pakosta kohoamaan ehkä turhankin kanssa, mutta hyvin leipä onnistui. Ohjeen mukaan leipään tuli mausteiksi pomeranssinkuorta, anista ja fenkolia. Minulla ei ollut anista, joten laitoin vain fenkolia. Ensi kerralla laitan kyllä hieman vähemmän.

Joulun jälkeen on paistettu pari kertaa pitsaa ja siinä sivussa patonkia, sämpylöitä ja pullaa (uuniin mahtuu kaksi sähköuunin peltiä peräkkäin). Ja onpa laitettu myös naudanpaisti. Uuni lämmittää myös mukavasti oleskelutilat (oh, ruokailutila ja keittiö) ja koneellisessa ilmastoinnissa on lämmöntalteenotto, joten hyöty saadaan sitäkin kautta irti. Olenko tyytyväinen -kyllä!

**

Entäs ne ohjeet ja käsityöt? Hmm... olen hieman ylimalkainen ohjeiden lukija. Yleensä kaavio riittää. Ja mitenkäs sitten kävikään?

Neuloin ensimmäisen tiskirättini ohjeesta... Eihän tiskirättien neulominen voi olla vaikeaa. Kaaviosta neulottuna rätistä vain tuli todella matala, ei se muistuttanut alkuunkaan neliötä. Noh, jospa neuletiheys on sen verran pielessä, neuloin lisää korkeutta ja lisäsin pari sydäntä. Hyvä tuli.

Tätä rättiä aloittaessani (toinen tiskirättini ohjeesta), ystäväni valisti minua, että kaaviossa on vain nurjan puolen kerrokset ja joka toinen krs neulotaan oikein (tai sitten se oli toisinpäin). Johan rupesi rätti muistuttamaan enemmän neliötä.

Puikot: 4 mm, Lanka: Novita Luxus Cotton

Malli: St Patrick's Day

Että ei se insinööri pysty edes tiskirättiä neulomaan lukematta ohjetta...